KIZLAR SİVRİSİ Faaliyet Raporu

Rota:KIŞ TIRMANIŞI
Tarih:19.03.2021
Mesafe:3070 km
Yön:Kuzeydoğu
Zorluk Seviyesi:PD-Orta Dağcılık
Yükseklik:3070 metre
Yeri:TÜRKİYE/ANTALYA/ELMALI
Kaza:Kaza yok

Detaylar :

Rota Güzergâhı İkizce Kuyucak mevkii – kuzeybatıdan kuzeydoğuya – klasik rotanın üç kulvarından orta kulvar - Zirve
Kamp Alanı Todosk Dağevi (Su kaynağı yok, su kaynağına alternatif kar)
Kamp Alanı Koordinatları 36°37’16,79’’K - 30°06’09,02’’D
Faaliyet Süresi 9 Saat / Taşlı toprak, yumuşak ve sert kar
Zirve 3070 metre (Kamp alanı 1950 m.)
Zirve Koordinatları 36°36’19,47’’K – 30°07’14,48’’D
Malzemeler Kask, kazma, krampon
Kamp Malzemeleri Dağ evinde kalındı. Uyku tulumu-mat-kafa lambası-mutfak gereçleri

 

Ayrıntılar

 

19 Mart akşamı İstanbul’dan 14 sporcu olarak yola çıktık. 20 Mart sabahı erken saatte Elmalı’ya ulaştık. Önceden kararlaştırdığımız bir tesiste 11 saatlik yolculuğun yorgunluğunu atacağımız ve zorlu bir tırmanış öncesi enerji toplayacağımız güzel bir kahvaltı yaptık. Burada, tırmanışa bizimle katılacak 3 arkadaşımızla buluştuk (Furkan, Şükrü, Abdullah). Son kamp alışverişini de tamamlayıp traktörle dağa yaklaşım için başlangıç noktamız olan Küçüksöğle Köyü’ne ulaştık. Köy muhtarı Muhammed abinin bizim için hazırladığı 2 traktörle bol zıplamalı ama bir o kadar eğlenceli 1 saatlik yolculukla Todosk dağevinin olduğu Kuyucak Mevkiine vardık. Yolun büyük bölümünde Kızlarsivrisi tüm görkemiyle bize eşlik etti. Taş bir bina olan Todosk dağevi; çadırsız bir kış tırmanışının yaratacağı maksimum konforu bize sağlayacak, yeterli donanıma sahip, şirin bir yapı. 40 dağcının kalabileceği kapasitede. Muhtarımızın önerisiyle yanımıza aldığımız kömür ve soba yakmakta deneyimli arkadaşlar sayesinde üşümeden hatta sıcak denilebilecek bir gece geçirdik. Tırmanış öncesi teknik toplantı, teknik malzeme hatırlatma ve ayarlamaları, rota bilgisi sonrası sabah saat 04:00'te başlayacak tırmanış için herkes uykuya çekildi.

21 Mart Pazar sabahı yıldızlı ve parlak bir güne uyandık. Bir gün önce zirve tırmanışına çıkan başka bir İstanbul Kulübü sporcularına eşlik eden sert hava ve hava durumunu son aldığımız noktada zirvede tahmin edilen 60 km şiddetinde rüzgar bizi bir parça düşündürmüştü zira. Tırmanış için çok güzel bir havada 19 kişi olarak dağevinden ayrıldık. (dağevi yakınında kamp kuran 2 dağcı arkadaş da katılınca sayımız 19 oldu). Yürüyüşün ilk 1 buçuk saati 20-30 derece eğimi geçmeyen eğimde, tembel adımla ve ısınma şeklinde geçti. Dağevinin bulunduğu kuzeybatı yönden kuzeye doğru, dağı karşımıza alarak yükseldik. Bir gün önce kar ve rota durumunu görmek için rotayı kısmen yürüdüğümüz için, sis ya da tipi ihtimaline karşı baba ile işaretlemiştik. Ama buna gerek kalmadı, parlak ve açık hava, dağın silüeti kafa lambalarına bile gerek kalmadan yolumuzu aydınlattı. Dağın kuzeydoğu yönüne dönmeden belirlediğimiz kulvar girişinden önce kramponlarımızı takacağımız işaretli alana saat 06:00'da ulaştık. Tırmanış öncesi belirlediğimiz üzere, bize Elmalı’dan katılan 5 arkadaş zirveye kadar olan kısmı daha hızlı geçmek ve erken dönmek için grubumuzdan ayrıldılar. Grubun 14 kişilik ana kısmı bundan sonrasını zirve sırtına kadar yaklaşık 40 derece eğimli sert, yer yer batak karda tek sıra halinde büyük bir uyumla yaklaşık 2 buçuk saatte geçerek sırta ulaştı.

Sırtta bizi karşılayan güneş hepimize iyi geldi ve zirveye kadar kalan yol için enerji oldu. Sırta ulaştığımızda zirveye kadar son bir platoyu geçmemiz gerekiyordu. Birbirimizden kopmadan, kulvardan beri ilerlediğimiz iki grup şeklinde neredeyse bulutsuz masmavi gökyüzü altında 3070 metrelik Batı Toros zirvesine saat 09:20’de ulaştık.

 

Bizden 40 dakika önce zirveye ulaşan arkadaşların üçünü bizi beklerken bulduk ve birbirimizi kutladık. Diğer iki arkadaşın dağın güney yüzünden inişe geçtiğini öğrendik. Hava o kadar güzel ve zamanlamamız o kadar iyiydi ki; bir kış tırmanışı için oldukça bol sayılabilecek bir süreyi - neredeyse 1 buçuk saati - zirvede geçirdik. Saat 10:30 gibi inişe geçtik.

Dönüş rotası; dik çıkış kulvarından değil, biraz uzatarak zirve altındaki platoda yay çizerek daha doğuya doğru yaklaşmak ve çıktığımız kulvarın solundan daha az eğimli bir kulvardan inmek şeklinde planlanmıştı. Ancak grubun performansını, genel durumunu ve uyumunu göz önüne alarak çıktığımız kulvardan inmeye karar verdik ve kontrollü şekilde inişimizi uygun kış yürüyüş teknikleriyle gerçekleştirdik. Kulvarın düzleştiği, eğimin azaldığı son etapta kayarak inen arkadaşlarımız da oldu ☺. Yolun kampa kadar olan kalan kısmını, dağevini kerteriz alan arkadaşlarımız gruplar halinde geçtiler. Dağevine vardığımızda saat 13:10’du. Tırmanışın 9 saat sürdüğü notunu aldık.

Dinlenme, yemek, sohbet, çanta toplama ile geçen 2 saatin ardından 15:30’da dağevinden ayrıldık. 16:45’de bizi köyde bekleyen aracımıza binerek Elmalı’dan ayrıldık. İstanbul’a vardığımızda 22 Mart olmuştu ve saat 04:00’dü. Bir gece önce zirve için yürüyüşe başladığımız saatler. 24 saate ne çok şey sığdırdık diye düşünüp, yorgun ama mutlu evlerimize dağıldık.

Son eğitim grubunun henüz tamamlanan Kış dağcılığı eğitiminin ardından bilgilerini pekiştirmek, eski dönem sporcularına sezonun son kış tırmanışı ile buluşturmak amacıyla 2021 yıllık programına koyduğumuz Kızlarsivrisi Tırmanışı; kış dağcılığına başlayanlar için ideal bir rota.

Küçüksöğle köyünde traktör temini için:

Muhtar Muhammed Bey: 0536 3464327

 

 


Dağa Dön