HEREKE ORMANLARI (TAMAMEN KEŞİF) DOĞA YÜRÜYÜŞÜ
- Limit :35
- Kalan :0
- Gerekli Kredi :700 K.
Etkinlik No | 3591 | |
Etkinlik Türü | Hiking | |
Etkinlik Tarihi | 4.01.2025 Cumartesi | |
Etkinlik Yeri | KOCAELİ / KÖRFEZ / HEREKE | |
Etkinlik Süresi | GÜNÜBİRLİK | |
Etkinlik Sorumlusu | SUAAT ARSLAN |
Üyelik | Herkese Açık | ||
Lisans | Gerekli Değil | ||
Son Katılım Tarihi | 2.01.2025 Perşembe | ||
Puan Sınırı | Sınırlama yok | ||
Zorluk Seviyesi | 5 | Orta Üstü |
Detaylar
SEVGILI DOSTLAR,
İstanbul Doğa Sporları Spor Kulübü olarak doğada olmak,görülmeye değer yerlerde hiking sporunu icra etmek her zaman önceliğimiz olmuştur. Sizlerden gelen yoğun taleplerde dikkate alinarak;
İkincisini düzenlediğimiz bu etkinlikte farklı heyecan ve macera dolu yeni mecralarda bize özel rotalar olusturmak üzere yeni bir etkinlik düzenlemeye karar verdik Gelin yurunmemis patikalarda ,geçilmemiş vadilerde,dere,tepe,çıkış, iniş ayırmadan doğaya ayak izimizi bırakalım Tamamen keşif içerikli yepyeni bir rotaya birlikte imza atalim.
Seçtiğimiz bölge İstanbul'a oldukça yakın ve muhteşem bir bölge Kocaeli'nin DİLOVASI TEPECİK KÖYÜ'nden başlayarak Körfez ilçesine bağlı HEREKE 'nin UZUNPINAR MAHALLESİ'ne ineceğiz. Tek yönlü bir rota oluşturacağız. Gizemli adrenalin dolu yürüyüşe başlayıp, bitirerek zoru başarmanın heyecanını birlikte yaşayalım...
Kışın kapıda olduğu bu günlerde doğanın yalın haline sürprizlerine,güzelliklerini, zorluklarina hazırsanız hodrimeydan o zaman..
HEREKE:
Kocaeli ilinin Körfez ilçesine bağlı bir yerleşim olup, içerisinde dünü ve bugüne ait birçok güzelliği barındıran, sanayi tarihinde ve kültürümüzde de önemli yeri bulunan bir beldemizdir. Hereke denince ilk akla gelen dünyaca ünlü, görkemli saraylarda yer edinen, ülkemize de bu alanda saygınlık kazandıran ipek dokuma hereke halısıdır.
1843 yılında, Osmanlı imparatorluğunun ilk halı ve ipekli dokuma fabrikası, Fabrika-i Humayun Hereke’ de kurulmuştur. Limanları ve sanayisi ile de Hereke, dünyaya açılan bir kapıdır. Hereke Kocaeli Üniversitesinin yerleşkelerinin bulunduğu bir eğitim ve kültür merkezi olup, aynı zamanda doğal güzellikleriyle ve sahiliyle de dikkat çeken bir beldemizdir.
Hereke, Roma imparatorluğu döneminde, imparator Constantinus’un annesi Helen’in burayı beğenip, yerleşke olarak seçmesi ile önemli bir sayfiye yeri haline gelmiştir ve imparator Constantinus’un 337 yılında Hereke de ölmesi de bu bilgiyi doğrulamaktadır.
Roma imparatorluğu IV. yüzyıl döneminde ikiye bölünmüş, Hereke Doğu Roma İmparatorluğu sınırlarında kalmış ve sınır karakolu kimliği kazanmıştır. Eski adı Ancryon olan Hereke, şu anki adını imparator Heraklios’tan almıştır.
HEREKE KALESİ: İzmit’in fethi sırasında, buradan kaçanlar Hereke kalesine sığınarak, kaleyi tahkim etmiş ve teslim olunmasını engellemişlerdir. Bunu haber alan Orhan Gazi, Ali Bey’i başbuğ olarak görevlendirip Hereke üzerine göndermiştir. Ali Bey kuşatma esnasında aldığı ok darbesiyle bir gözünü kaybetmesine rağmen cesaretini kaybetmemiş ve kısa süre sonra 640’lı yıllarda yapılan kaleyi teslim almıştır. (1326) Hereke kalesinin fethi İzmit bölgesinin fetihlerinin tamamlayıcısı olmuştur ve böylece Osmanlı beyliğin bağlanmıştır. Hereke Sultan II. Beyazıt döneminde büyük bir deprem yaşar. Deprem 45 gün devam eder ve bu depremde Hereke Kales tamamen ortadan kalkar. Bu deprem sonrasında Hereke halkı uzun süre kendini toparlayamaz ve dokumacılıkta da bir süre durağanlık yaşar. Doğu Roma imparatorluğu döneminde, 640’lı yıllarda yapıldığı sanılan Hereke Kalesinin, geçtiğimiz yıllarda yeniden restorasyon çalışmaları yapılmış ve en iyi proje ödülünün sahibi olmuştur. Evliya Çelebi’nin Seyehatnamesi’nde de bahsedilen 1400 yıllık tarihi olan kalenin, restorasyon çalışması tamamlanmıştır.
HEREKE FABRİKA-İ HÜMAYUN: XIX. Yüzyıl ortası Hereke tarihi ve Osmanlı sanayi tarihi için önemli bir başlangıçtır. 1843 yılında İzmit Çuha fabrikasının yapımı için görevlendirilen Ohannes ve Bogos Dadyan kardeşler bir yemek molasında Hereke’nin doğal güzelliklerinden etkilenir ve kendi adlarına bir dokuma fabrikası kurmak isterler. Dadyan kardeşler, dönemin en yetkili paşalarından Rıza Paşa’nın onayı ile imparatorluğun ilk özel dokuma fabrikası kurulur ve 50 pamuklu, 25 ipekli canfes tezgahtan oluşan fabrika üretime başlar.
1843’ de Osmanlı padişahı olan Abdülmecit Han fabrikanın kurulduğundan haberdar olur ve hiç hoşnut olmaz bu durumdan. Fabrika açıldıktan 2 yıl sonra Abdülmecit Han, Rıza Paşaya deniz yoluyla İzmit’e gitmek istediğini söyler. Rıza Paşa oldukça zeki biri ve Abdülmecit’in fabrikanın kurulmasından dolayı hoşnutsuzluğunu anlar, birlikte yola çıkarlar. Hereke’ de fabrikanın önünden geçerken hiç bilmiyormuş gibi fabrika binasını göstererek ‘Paşa bu bina nedir?’ diye sorar Abdülmecit Han. Paşa kıvrak zekalıcevap verir. ’Sultanım size bir sürprizim vardı. Bu fabrikayı size yerinde göstermek istiyordum. Bu yüzden bu güne kadar sizden saklanmıştır. Müteahhitler bu fabrikayı sizin adınıza kurdular’ der. Bu gezinin ardından Rıza Paşa tarafından, Gebze tapusuna Sultan Abdülmecit adına tescil edilen fabrika, Hereke Fabrika-i Hümayun adını alır. Bu tescil işlemi Başbakanlık arşivinde bulunan bir belge ile doğrulanmaktadır.
1843 yılında, Osmanlı döneminin ilk ipekli dokumacılık fabrikası Hereke Fabrika-i Hümayun, sarayların, ipekli canfes, döşemelik ve perdelik ihtiyaçlarını karşılamak üzere üretime başlamıştır. Fransa’dan jager tezgahları ve tasarımcılar getirilen fabrika, 1850 yılında Kemhane’nin ilavesiyle dolabi, gülüstami, gülgüni Bursa kemhası, eğin kemhası, marahuri gibi isimlerle bilinen Osmanlı kemhaları, daha çok Batı etkisinde iri dal ve çiçek motifleriyle dokunmuştur. 1891 yılında yüz adet yeni tezgahla halı dokuma birimi de eklenmesiyle özgün desenlerle dokunan dünyaca beğenilen ve ün kazanan Hereke halılarının dokunduğu fabrika olmuştur. II. Abdülhamit himayesinde, Sivas Ladik ve Manisa’dan getirilen ustalara, önce saray tarafından verilen desenler dokutturulmuş sonrasında bu desenler geliştirilerek özgün Hereke üslubu oluşturulmuştur.
Hereke Fabrikasının en seçkin ürünleri, Osmanlı sanayisinin vitrini olan saray, köşk ve kasırların dekorasyonunda kullanıldığı gibi, yabancı hanedan mensuplarına hediye edilmesiyle Avrupa saraylarında da ün yapıp yer edinmiştir.
Bugün, Hereke fabrikasında bulunan fotoğraflardan halı üretimine geçildiği yıl, Hereke Fabrika-i Hümayun’da; ipek mendil işleme dairesi, ipek fanila ve iç giysi dairesi ve ipekli dokuma dairesinin çalışır durumda olduğu anlaşılmaktadır. O tarihlerde boyahane ve kumaş perdah makineleri de imparatorluk sınırları içinde sadece Hereke Fabrika-i Humayun’da bulunmaktadır. XIX. Yüzyıl sonlarında Hereke Fabrika-i Hümayun’da yaşanan bu gelişmeler, fabrika civarında ki yapılaşmanın da artmasını sağlar ve beldeye hastane, cami, rüştiye, köşk, halıhane altına rusumet, duyun-u ımumiye ve telgraf binaları inşa edilir.
1894, Fabrika-i Hümayun için bir dışa açılma sürecidir. Halk tarafından çok beğenilen ve talep gören Hereke ipek dokuma ve battaniyelerin İstanbul da satışı için, Zaptiye caddesinde yeni bir satış mağazası açılır ve uzun yıllar faaliyet gösteren bu mağaza Cumhuriyetin ilanından sonra Maadin Bankasına devredilir.
1902 yılında Hereke Fabrika-i Hümayun için yeni üretim alanları oluşturulur. Hazine-i Hassa Nazırı Sakız Ohannes Efendi tarafından çuha, şayak ve iplik dairesi, 1995 yılında fes dairesi kurulur. Bu yıllarda Fransız çuhasından daha kaliteli çuha üretebilmek için, özel bir daire kurulur ve imalat için Avrupa’ya makine siparişi verilir. İlerleyen yıllarda Fabrika-i Hümayun yüksek kapasite de üretime geçer.
Kuruluşundan (1843) bu yana Osmanlı dokuma sanayisinin en önemli kurumu olarak faaliyet gösteren ve ürünleri ile imparatorluğun son yüzyılını belirleyen Hereke Fabrika-i Hümayun, kısa süre sonra Avrupa’da da ün kazanıp, prestijli bir markaya dönüşür.
1851 Paris Uluslararası sergisinde, 1862 Londra II. Uluslararası sergisi, 1892 Viyana, 1894 Lyon, 1910 Bürüksel, 1911 Torino sergilerinde büyük ödüllerin sahibi olmuştur. Dolmabahçe Sarayı’nda muayede salonunun zeminini süsleyen 124 metrekarelik yekpare Hereke halısı, Mekke-i Mukerreme ve Medine gibi kutsa mekanlarda kullanılan özel ürünler, Osmanlı sancağı, nişan kurdelaları ve Yıldız Şelale Köşkünün tören salonu için 120 yıl önce dokunan 468 metrekarelik halı Hereke Fabrika-i Hümayunda dokunmuş ve dünyanın en büyük halıları arasında gösterilmektedir.
1845’den itibaren faaliyet gösteren Hereke Fabrika-i Hümayun, Cumhuriyetin ilanından sonra Sanayi ve Maadin Bankasına devredilir ve 1932 yılında geçirdiği yangın sonrası tekrar onarılıp faaliyete geçirilir. Tezgah sayısı 107 ye çıkarılıp, fabrikadaki yıkama, boyama, terbiye daireleri modern sisteme getirilip faaliyetine devam eder.
1938 de Sanayi ofisine ardından Sümerbank’a bağlanır. Sonrasında Başbakanlık özelleştirme kurulunun kararıyla Milli Saraylar Daire Başkanlığına devredilir ve günümüzde bir müze fabrika olarak, örneklerin jakar tezgahlarda, orjinallerine bağlı, saray yapılarının tefrişine yönelik olarak faaliyet gösterip, Hereke halılarını da özgün tasarım ve teknik özellikleriyle günümüzde yaşatmaktadır.
HEREKE KÖŞKÜ ( WİLHELM KÖŞKÜ)
1898 yılında inşa edilen köşk, aradan geçen yıllara rağmen hala ihtişamını korumakta ve Hereke’nin tarihi yapısı ve kültürel varlıkları arasında önemli bir yere sahiptir. Köşkün yapılışının ilginç bir hikayesi vardır…
Hereke halılarının uluslararası bir ün kazanmasıyla, Herekeye gelen yabancı misafirlerin barakalarda ağırlanmasının ayıp olduğu düşünülerek, fabrikanın şerefi ile münasip bir köşk yapılması uygun görülmüş ve Alman imparatoru Kaiser 2. Wilhelm’ in ziyareti öncesinde Sultan 2.Abdulhamit’in emriyle bu köşk yaptırılmıştır.
Anadolu’nun ilk prefabrik yapısı olan bu köşk Yıldız Sarayında iki günde inşa edilip, deniz yoluyla parçalar halinde getirilerek bir günde yerine monte edilmiştir.
İmparator Wilhelm ve eşinden başka, Bulgaristan ve Alman Prensi, Baran Marshal, İngiliz Sefiri, İbn Reşit gibi yabancı devlet adamları, Hereke’yi ziyaret etmişler ve bu köşkte ağırlanarak, kendilerine ipek seccade, halı, elbiselik kumaş, boyun atkısı, maşlah ve mendil gibi Hereke yapı hediyeler verilmiştir. İmparator 2. Wilhelm de köşke eşsiz bir böcek kolleksiyonu hediye etmiş ve imparatoriçe de halı dokuyan, Münevver, Binnaz ve Emine adlı üç kız çocuğuna birer altın iğne hediye etmiştir.
Herhangi bir kesinlik içermemekle bİrlikte, İtalyan mimar Raimond d’Aranca tarafından yapıldığı sanılan köşkün yapımında tekne yapım tekniği kullanılmış ve hiç metal çivi kullanılmamıştır. Bütünüyle ahşap konstrüksiyon oluşturulmuş ve ilginç bir tasarım özelliği olarak hem deniz, hem kara tarafına açılan birçok kapı yapılmıştır. Hafif eğimli bir çatı ve iki yandaki kubbeleriyle simetrik bir yapıya sahiptir. Giriş, salon oda olmak üzere üç bölümden oluşur ve ara geçişler çift kanatlı kapılarla sağlanır. Köşkün döşemesinde, Hereke dokuması halılar, ipekli döşemelik ve perdelikler kullanılmıştır. Saraylardan getirilen eşyalarla döşenen köşkün salonunda yer alan bergere sitilindeki koltuk takımının 20. Yüzyıl başlarında yapıldığı sanılmaktadır.
Bugün Milli Saraylar Tablo Kolleksiyonu’nda bulunan 52/194 envanter numaralı I. Baldasar imzalı sulu boya resim köşkün orijinal görünümüne ait önemli bir belgedir.
HEREKE İLE İLGİLİ PAYLAŞILAN TARİHİ YERLER BİLGİ AMAÇLIDIR ROTA VE FAALİYET İÇİNDE YER ALMAMAKTADIR.
Kahvaltı & Alışveriş:
Yol üzerinde kahvaltı için mola vereceğiz ve alışveriş (su, kuruyemiş, vb.) ihtiyaçlarımızı gidereceğiz.
Öğlen Yemeği:
Öğlen yemeği için yanımızda getirdiklerimizi yiyeceğiz. Hafif sandviç, kuruyemiş vb. yiyecekler öneririm.
Akşam Yemeği:
Yürüyüş sonunda akşam yemeğine birlikte karar vereceğiz.
Hazırlık:
Araçta bırakmak üzere yedek ayakkabı ve kıyafet bulundurmanızı öneririm.
Yürüş Botu, Düdük, Baton, Tozluk ve Yağmurluk/Panço ihtiyacı olacaktır.
Bu faaliyet bir doğa sporudur. Kıyafet kurallarına uymak oldukça önemlidir.
Etkinlikte önceki gün açılacak whatsapp grubu üzerinden hava şartlarına göre detaylı bilgi verilecektir.
Parkur Bilgisi & Rota:
Rota: KOCAELİ KÖRFEZ HEREKE ORMANLARI(Tepecik-Elmacık-Uzunpınar]
Yürüyüş mesafesi: 14-18
Faaliyet süresi: Tahmini 8-9 saat
Zorluk Derecesi: ORTA ZOR(5)
Yükseklik Değişimi:
450-500 Rakim çıkış
650-700 Rakim iniş
Bu etkinligimizin tamamı keşif içerikli olduğu için verilen değerler tahminidir.
> Etkinlik tamamen doğaçlama gerçekleşecek şeklinde planlandi zorluk derecesi değişken olduğu gibi her türlü etaplarla8Dar patikalar,patikasız orman içi alanlar,sırt geçişleri,kayalık zeminler,geniş makta yolları,derin vadiler su geçişleri vb.) karşılaşma olasılığımiz olacaktır
> Bu bilgiler etkinlik sırasında şartlara göre değişiklik gösterebilir.
> Lider, grup ve rota şartlarına göre değişiklik yapabilme yetkisine sahiptir.
Not: Doğada zorlu koşulları seven ve performansina guvenen herkese katılım sağlamasi önerilir. Kalp,Tansiyon,Şeker,Kronik hastalığı olanlar için uygun bir faaliyet değildir.
Etkinlik Sorumlusu:
Suaat ARSLAN
05055727329
Etkinlik Zorluk Seviyesi : 5 - Orta Üstü
- Kondisyon :İyi kondisyon gerektirir
- Arazi :İrtifa değişimi fazladır.
- Parkur :Mecbur kalınmadıkça yola çıkılmaz, arazide ve patikada yürünürr
- Mesafe :10-20 Km arasında değişir.
- Kimler Katılabilir :Daha önce yürüyüş tecrübesi olan ve yürüyüş malzemeleri eksiksiz olanlar katılabilir.
* Bu döküman Türkiye Dağcılık Federasyonu standartları baz alınarak hazırlanmıştır.
Ferdi Kaza Sigortası Yaptırılması Katılımcının İnsiyatifindedir.
Sportif etkinliklerimiz T.C.İstanbul Valiliği İl Spor Müdürlüğü ve
Spor federasyonlarımız tarafından onaylanan yıllık faaliyet planımız çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.
İstanbul Doğa TÜRSAB üyesidir.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı A Sınıfı Seyahat Acentası
Belge No : 17364
Duraklar
06:00 | incirli Alfemo | XVXF+6J6 |
06:05 | Cevizlibag | 2W86+F96 |
06:10 | Ayvansaray | 2WQP+5WR |
06:13 | Halicioglu | 2WXW+3C8 |
06:18 | Mecidiyekoy TEB | 3X8W+HF6 |
06:23 | Yildiz Sait Ciftci | 3225+P9V |
06:35 | Kadikoy Evlendirme | X2RQ+VJ5 |
06:40 | Goztepe Koprusu | X3RG+8XC |
06:43 | Kozyatagi | X3GX+2G4 |
06:48 | Bostanci | X483+3R3 |
06:53 | Kucukyali KadirHas | X429+PM2 |
06:55 | Maltepe Kapet | W4QM+QJ6 |
06:58 | Maltepe Kopru | W4PQ+5M3 |
07:00 | Esenkent Metro | W5C8+663 |
07:08 | Kartal | W645+MP9 |
07:13 | Pendik | V6QQ+798 |
07:18 | Kaynarca | V7G7+J5 |
07:23 | icmeler Koprusu | R7XX+J77 |
07:33 | Cayirova MC Donalds | R969+8H8 |
- İstanbul'dan çıkış saatini çok uzatmasından dolayı bu durakların haricinde aracımız durmayacaktır.
- Zamanlar tahminidir. Trafiğe göre değişiklik göstere bilir.
- Açılacak olan Whatsapp grubundan aracı izleyebileceksiniz
Gerekli Malzemeler
Doğa Yürüyüşü İçin Önerdiğimiz Malzemeler :
Küçük sırt çantası: Yürüyüş sırasında yedek giysi, yağmurluk, krem, fotoğraf makinesi , atıştırmalıklar gibi sık kullanacağınız malzemelerinizi koyacağınız 20-30lt kapasiteli, bir sırt çantası.
Çantada Bulunması Gerekenler: Temel İlkyardım Malzemeleri, düdük, kafa feneri, mevsime göre yedek kıyafet, yeteri kadar aperatif yiyecek.
Ayakkabı: Etkinlik bir doğa yürüşü içeriyor ise mutlaka bileği saran yürüyüş botu kullanmalısınız. Etkinlik bir tültürel gezi ise rahat bir ayakkabı seçebilirsiniz.
Tozluk: Doğa yürüyüşü etkinliklerinde turlarda tozluk bulundurabilirsiniz. Bileğinizden dizinize kadar kapatır ve botunuza taş, toprak, çamur, kar girmesini engeller. Ayrıca olası çamurlu bir parkurda kıyafetiniz temiz kalır.
Yağmurluk: Yağmur ihtimali olan zamanlarda su geçirmez mont/ceket veya panço kullanabilirsiniz. Panço sırt çantanız dahil sizi baştan diz altına kadar yağmurdan korur.
Baton: Doğa yürüyüşü etkinliklerinde tercih edebilirsiniz. Özellikle yokuşlarda çok faydalıdır. Ayak ve dizlere binen yükü çift baton kullanımda neredeyse %25'e kadar azaltır.
Baş: Mevsime göre, bere, buff, şapka kullanılabilir.
Üst: Hava Şartlarına göre en üst katman için mont yada yağmurluk veya polar tercih edilebilir. Alt katman için termal çabuk kuruyan tshortlar kullanılmalıdır. Kesinlikle pamuklu kıyafet kullanılmamalıdır.
Alt: Sentetik kumaşlı rahat pantolonları tercih edilmelidir. Bu tür kumaş ıslansa bile çok çabuk kurur ve ısıyı muhafaza eder. Pantolonların kargo tipi bol cepli olmasında fayda var. Mevsime göre kısa pantolonla da yürüyebilirsiniz. Doğa sporlarında kot pantolon kullanılmaz.
Matara: En az 1 lt’lik su kabı. Termos kullanılabilir. Ağırlık dikkate alınmmalıdır.
İlkyardım: Rehberlerimizde ilkyardım malzemeleri olmasına rağmen sizde küçük bir ilkyardım çantası bulundurabilirsiniz.
Deniz-Göl: Eğer katıldığınız etkinlikte deniz, şelale, göl veya doğal termal havuz varsa yanınızda mayo/şort ve ince havlu bulundurmanızı öneririz.
Kişisel: Kişisel bakım malzemelerinizi unutmayın. Etkinliğe göre Diş fırçası, macunu, koruyucu kremler, parfüm, hijyen ürünleri gibi. Bunlar dışında şarj cihazlarınızı unutmayın.
Doğa Yürüyüşleri Bir Sportif Faaliyettir.
Sportif Faaliyetler için günlük kıyafetler uygun değildir.