MİSYA YOLU, ERDEK KAPIDAĞ YARIMADASI, 2 GÜNLÜK TREKKİNG
- Limit :24
- Kalan :2
- Gerekli Kredi :3.300 K.
Etkinlik No | 3516 | |
Etkinlik Türü | Konaklamalı Trekking | |
Etkinlik Tarihi | 30.11.2024 Cumartesi | |
Etkinlik Yeri | BALIKESİR / ERDEK / KAPIDAĞ | |
Etkinlik Süresi | 2 Gün 1 Gece | |
Etkinlik Sorumlusu | MESUT TUNA | |
2.Etkinlik Sorumlu | GüLER ERBEY |
Üyelik | Herkese Açık | ||
Lisans | Gerekli Değil | ||
Son Katılım Tarihi | 27.11.2024 Çarşamba | ||
Puan Sınırı | Sınırlama yok | ||
Zorluk Seviyesi | 5 | Orta Üstü |
Detaylar
MİSYA YOLLARI, KAPIDAĞ YARIM ADASI ROTALARI
Balıkesir’in Erdek ilçesine bağlı olan Kapıdağ, güneyinde Marmara, Avşa ve Paşalimanı ile çevrili olan bir yarımada. Önceden ada olan bu bölge, dalgaların çok vurması ve birikmesi sebebiyle, zaman içerisinde bir yarımada haline dönüşmüş. Su kaynakları bakımından zengin bir bölge olup, antik çağlardan beri yerleşim vardır. Bölgede bilinen en eski yerleşim yeri Kzikos'tur. Yarımadanın 17.686 hektarını ormanlar oluştur. Kara ile birleştiği kıstağın doğu yanında Bandırma Körfezi, batı yanında ise Erdek Körfezi yer alır. Kapıdağ yarımadası oluşum bakımından tombolo'ya örnektir.
30 Kasım-01 Aralık tarihlerinde, Marmara bölgesinin gözbebeği olan; doğası, tarihi, huzur ve keyif dolu manzaraları, endemik bitki örütüsü, tarihi eserleriyle ilgi uyandıran yarımadası Erdek - Kapıdağı Yarımadasında, 2 gün boyunca Misya yolu Erdek bölümü parkurlarını yürüyeyecğiz.
Program Özeti:
-
1. gün: Tatlısu köyü - Kyzikos Antik Kenti doğa yürüyüşü. 13 km, Kolay / Orta. Ardından denize sıfır otelimizde akşam yemeği ve keyfili bir akşam.
-
2. gün: Otelimizde açık büfe sabah kahvaltsından sonra, Kapıdağ'ın en meşhur rotası Ballıpınar - Kirazlı Manastırı - Tatlısuköyü doğa yürüyüşü, 17 km'dir, başlangıçta çıkış içerir ancak muhteşem manzaralara sahiptir, zor kategoridedir. Ardından İstanbul'a dönüş.
Misya Yolları
Mysia, Anadolu’nun kuzeybatısında yer alan ve kuzeyde Propontis (Marmara Denizi), batıda Ege Denizi ve Troas, doğuda Bitynia, güneydoğuda Frygia, güneyde Lydia ve güneybatıda Aiolis ile çevrilmiş bir Antik Çağ bölgesidir.
Mysia coğrafyasının batı sınırını Gönen Çayı (Aesipos), doğu sınırını ise Orhaneli Çayı (Rhyndakos) ve Nilüfer Çayı (Odrysses) çizer. Bölgenin başlıca yükseltileri batıda Kazdağları (İda), doğuda Uludağ (Olympos) ve güneydoğuda Simav Dağı’dır.
(Temnos) Çıplak elle ve mızrakla savaşan aslan yürekli Mysialılar savaşçı bir halk olarak büyük üne sahiplerdi. Başka ordularda paralı asker olarak savaşırlardı. Homeros; at besleyen Trakyalılar, sütle beslenen şanlı Hippemolgolar ve insanların en doğruları Abiilerle birlikte, göğüs göğüse dövüşen Mysialıları da Troialıların müttefikleri arasında zikreder.
Muhteşem manzaraları ve endemik bitki örtüsü ile: Kapıdağ Yarım Adası
Türkiye'nin doğal güzelliklerinin başında gelen Kapıdağ Yarımadası, adeta gizli bir cennet gibi. Yemyeşil doğası, berrak denizi ve huzur veren atmosferi ile yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline gelmiş eşsiz bir yerdir. Yarımadanın kendi özgün bitki türleri, flora çeşitliliği açısından önemli bir çekicilik sunar. Kapıdağ Yarımadası sakinleri, ezelden beri bölgenin bitkileriyle fazlaca haşır neşir. Bitkileri içerek ya da sürerek şifa niyetine, kozmetik ya da yakacak olarak, olmadı hayvan yemi, yapı malzemesi, böcek kovucu ve boya malzemesi olarak kullanıyorlar. Anadolu’nun en zengin biyolojik ve kültürel çeşitliliğe sahip bölgelerinden biri.
Geleneksel bitki bilgeliği
Bilimsel kaynaklara göre Kapıdağ Yarımadası’nda şu ana kadar 10 tanesi Türkiye’ye özgü endemik bitki türü olmak üzere toplam 668 bitki türü tespit edilmiş. Bu bitkilerin en az 88 tanesinin, başta gıda ve tıbbi amaçlı olmak üzere yakacak, bitki çayı, süs bitkisi, boya hammaddesi ya da farklı amaçlarla kullanıldığı tespit edilmiş. Kapladığı alan olarak Türkiye’nin sadece yüzde 0.04’ü kadar olan bu yarımadada Türkiye’deki bitki türlerinin yaklaşık yüzde 6’sının bulunması ve bu bitkilerin yüzde 13’ünün yöre halkı tarafından kullanılması bu bölgeye adeta bir bitki cenneti ve yaşayan etnobotanik miras özelliği kazandırıyor.
Sarı kantaron (Hypericum perforatum) kantaron yağı ya da çayı şeklinde kullanılıyor. Kocayemiş (Arbutus unedo) meyveleri taze yeniyor, marmelat yapılıyor, dalları yakacak olarak, yaprakları keçi yemi olarak kullanılıyor. Katırtırnağı (Spartium junceum) çalısının hoş kokulu çiçekleri evlerde süs, dalları süpürge olarak kullanılıyor.
"Balık soğanı" olarak da adlandırılan Kapıdağ mor soğanına coğrafi işaret verildi. Kapıdağ, mor soğanda Sicilya ve Avustralya'dan sonra dünyada belgeli üç yöreden biridir.
Dünyanın en'lerini içeren Kyzikos Antik Kenti
Kizikos (Grekçe: Κύζικος), günümüz Erdek ilçesi yakınlarında, Marmara Denizi kıyısındaki Misya antik kentidir. Kyzkos bugün "Belkıs" ve "Balkız" olarak da anılmaktadır. Kentin yerleşim alanı kuzeyde Dindymos Dağı (Ayı Dağı), Hamamlı ve Belkıs (Yeniköy) köyleri; batıda Erdek Körfezi ve Düzler Köyü, güneyde Erdek-Edincik-Bandırma karayolu; doğuda Aşağıyapıcı Köyü ve Bandırma Körfezi ile sınırlanmıştır. Kyzikos, bulunduğu konum nedeni ile Propontis denizi, (Marmara denizi) küçük Asya'nın batı dünyasına açılmasını sağlayan en önemli etkenlerden bir tanesidir.
Antik çağın büyük coğrafya bilimcisi Amasyalı Strabon, Kyzikos'un bu durumunu, güzellik, büyüklük ve yönetimin mükemmelliği ile Asya‟nın en önemli kentleriyle yarışır durumda olduğunu ve kentin yerleşim düzeninin Rhodos, Massalia ve Karthago ya benzediğini söyler. Tüm bunların yanı sıra, M.Ö. 6. yüzyılın ortalarından itibaren bastığı elektron sikkeler kentin hem ticaretinin gelişerek zenginleşmesine hem de ünlenmesinde önemli katkı sağlamıştır. Belkıs köyü ve Hamamlı köyleri arasında kalan Kyzikos Kolezyumu veya amfi tiyatrosu da Roma’da bulunan Kolezyum‘dan sonra en büyük amfi tiyatrodur. Ayrıca Roma döneminin en büyük sütun başı örneği de buradadır.
Kirazlı Manastırı
,
Kirazlı Manastırı, Kapıdağ Yarımadası’nın kuzeydoğu sahiline yakın bir yerde Yukarıyapıcı ile Ballıpınar(Kocaburgaz) köyleri arasında bir yükseklikte, Ballıpınar köyünün altı kilometre batısında yer almaktadır. Ortodoks geleneğine göre manastır eski bir tapınağın yerinde kurulmuştur. Eskiden yöredeki Rumların dini merkezi olan manastır Havari Lukas’ın eseri olduğuna ve mucizeler yarattığına inanılan Panagia Faneromeni (Faneromeni Meryem’i) ikonasından medet uman binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyordu. Şimdi bu ünlü ikona İstanbul’da Fener Rum Patrikliğinin katedralinde sergilenmektedir.
1922 yılında terk edilen manastır, ağaçların arasında kaybolmuştur. İyice yaklaşmadan kendini göstermez.
1895 yılından inşa edilmiş 99 odalı görkemli binasından geriye yüksek duvarlarla, büyük oranda yıkılmış bir kilisenin kalıntısı ulaşmıştır.
Kirazlı Manastır çevredeki tabiatın güzelliği, hemen yanından geçen suyun ve doğanın güzel sesleriyle birleşince sanki oraya özgü müzik çalıyormuş duygusu uyandırmakta.
Özellikle sonbahar ve ilkbaharda görülmemiş rengarenk çiçeklerin süslediği Manastır ve çevresinin ahenkli güzelliği, belki de insanların yüzlerce yıldır orada ibadet etmelerinden kaynaklanan, gezenlerde huzur ve uhrevi duygular uyandırmasına neden oluyor...
Kiraz çiçeği mottosuyla tasarlanmış deniz manzaralı otelimiz
- Otelde tüm odalarımız balkonlu ve deniz manzaralıdır.
- 2 adet 90*190 ölçülerinde tek kişilik yatak ya da çiftler için double yatak
- Klima
- TV
- Banyoda saç kurutma makinası
- Tek kullanımlık buklet ürünler(şampuan, duş jeli, saç kremi, makyaj pamuğu, terlik, kulak çöpü)
- Steril edilmiş bornoz havlu seti
- Wi-fi
- 24 saat sıcak su
- Gardırop
- Balkon
- Etkinlik ücretine akşam yemeği ve açık büfe kahvaltı dahildir.
Otel restoranında akşam yemeği menüsü;
- ORDÖVR TABAĞI: Havuç Tarator-Acılı Ezme-Rum Cacığı-Şakşuka-Domates-Salatalık-Ezine Peyniri
- ARA SICAK: Paçanga Böreği
- ANA YEMEK: Tavuk Izgara ya da Köfte Izgara
- TATLI: Tahinli Cevizli Kabak Tatlısı
Kahvaltı açık büfe brunch.
Notlar:
- MÜZE KART bulundurunuz.
- Verilen mesafeler yaklaşık mesafelerdir.
- 2. gün rotası yeni başlayanlara ya da düşük performanslı kişilere uygun değildir.
- Yürüyüşlerimizde doğa yürüşüne uygun kıyafet seçimlerinde dikkatli olunması gerekmektedir.
- Katılımcılar doğaya çıktıklarında risk altına gireceklerini bilmelidirler ve bunu göze alarak faaliyetlere katılmalıdırlar.
- Bu faaliyet bir doğa sporudur. Gezi ya da kültür turu etkinliği gibi dakika dakika planlanmış programlarımız yoktur, doğada arazi ve hava koşullarına bağlı değişiklikler olabilir.
- Lider grup ve rota şartlarına göre değişiklik yapabilme yetkisine sahiptir.
- Etkinlikten önce bilgilendirme amaçlı WhatsApp grubu açılacaktır.
- Etkinlikte katılım önceliği kulüp üyelerinindir. Kayıtlar ilk gün kulüp üyelerine açıktır, ardından herkese açılacaktır.
Görüşmek üzere...
Etkinlik Sorumluları İletişim:
Mesut Tuna
Whatsapp: 0 543 488 87 47
Konstantin Kapıdağlı veya Kapıdağlı Konstantin (Yunanca: Κωνσταντίνος Κυζικηνός Konstandinos Kizikinos), 18. yüzyıl sonu ve 19. yüzyıl başında yaşamış, Rum asıllı Kyzikos doğumlu Osmanlı ressamıdır. III. Selim, Kapıdağlı'dan Osman Gazi'den kendisine kadar gelen padişahların portrelerini yapmasını istemiştir. Kapıdağlı'nın hazırladığı portreler dizisi halen Topkapı Sarayı Müzesi'nde muhafaza edilmektedir.
Etkinlik Zorluk Seviyesi : 5 - Orta Üstü
- Kondisyon :İyi kondisyon gerektirir
- Arazi :İrtifa değişimi fazladır.
- Parkur :Mecbur kalınmadıkça yola çıkılmaz, arazide ve patikada yürünürr
- Mesafe :10-20 Km arasında değişir.
- Kimler Katılabilir :Daha önce yürüyüş tecrübesi olan ve yürüyüş malzemeleri eksiksiz olanlar katılabilir.
* Bu döküman Türkiye Dağcılık Federasyonu standartları baz alınarak hazırlanmıştır.
Ferdi Kaza Sigortası Yaptırılması Katılımcının İnsiyatifindedir.
Sportif etkinliklerimiz T.C.İstanbul Valiliği İl Spor Müdürlüğü ve
Spor federasyonlarımız tarafından onaylanan yıllık faaliyet planımız çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.
İstanbul Doğa TÜRSAB üyesidir.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı A Sınıfı Seyahat Acentası
Belge No : 17364
Duraklar
06:00 | incirli Alfemo | XVXF+6J6 |
06:05 | Cevizlibag | 2W86+F96 |
06:10 | Ayvansaray | 2WQP+5WR |
06:13 | Halicioglu | 2WXW+3C8 |
06:18 | Mecidiyekoy TEB | 3X8W+HF6 |
06:23 | Yildiz Sait Ciftci | 3225+P9V |
06:35 | Kadikoy Evlendirme | X2RQ+VJ5 |
06:40 | Goztepe Koprusu | X3RG+8XC |
06:43 | Kozyatagi | X3GX+2G4 |
06:48 | Bostanci | X483+3R3 |
06:53 | Kucukyali KadirHas | X429+PM2 |
06:55 | Maltepe Kapet | W4QM+QJ6 |
06:58 | Maltepe Kopru | W4PQ+5M3 |
07:00 | Esenkent Metro | W5C8+663 |
07:08 | Kartal | W645+MP9 |
07:13 | Pendik | V6QQ+798 |
07:18 | Kaynarca | V7G7+J5 |
07:23 | icmeler Koprusu | R7XX+J77 |
07:33 | Cayirova MC Donalds | R969+8H8 |
- İstanbul'dan çıkış saatini çok uzatmasından dolayı bu durakların haricinde aracımız durmayacaktır.
- Zamanlar tahminidir. Trafiğe göre değişiklik göstere bilir.
- Açılacak olan Whatsapp grubundan aracı izleyebileceksiniz
Gerekli Malzemeler
Doğa Yürüyüşü İçin Önerdiğimiz Malzemeler :
Küçük sırt çantası: Yürüyüş sırasında yedek giysi, yağmurluk, krem, fotoğraf makinesi , atıştırmalıklar gibi sık kullanacağınız malzemelerinizi koyacağınız 20-30lt kapasiteli, bir sırt çantası.
Çantada Bulunması Gerekenler: Temel İlkyardım Malzemeleri, düdük, kafa feneri, mevsime göre yedek kıyafet, yeteri kadar aperatif yiyecek.
Ayakkabı: Etkinlik bir doğa yürüşü içeriyor ise mutlaka bileği saran yürüyüş botu kullanmalısınız. Etkinlik bir tültürel gezi ise rahat bir ayakkabı seçebilirsiniz.
Tozluk: Doğa yürüyüşü etkinliklerinde turlarda tozluk bulundurabilirsiniz. Bileğinizden dizinize kadar kapatır ve botunuza taş, toprak, çamur, kar girmesini engeller. Ayrıca olası çamurlu bir parkurda kıyafetiniz temiz kalır.
Yağmurluk: Yağmur ihtimali olan zamanlarda su geçirmez mont/ceket veya panço kullanabilirsiniz. Panço sırt çantanız dahil sizi baştan diz altına kadar yağmurdan korur.
Baton: Doğa yürüyüşü etkinliklerinde tercih edebilirsiniz. Özellikle yokuşlarda çok faydalıdır. Ayak ve dizlere binen yükü çift baton kullanımda neredeyse %25'e kadar azaltır.
Baş: Mevsime göre, bere, buff, şapka kullanılabilir.
Üst: Hava Şartlarına göre en üst katman için mont yada yağmurluk veya polar tercih edilebilir. Alt katman için termal çabuk kuruyan tshortlar kullanılmalıdır. Kesinlikle pamuklu kıyafet kullanılmamalıdır.
Alt: Sentetik kumaşlı rahat pantolonları tercih edilmelidir. Bu tür kumaş ıslansa bile çok çabuk kurur ve ısıyı muhafaza eder. Pantolonların kargo tipi bol cepli olmasında fayda var. Mevsime göre kısa pantolonla da yürüyebilirsiniz. Doğa sporlarında kot pantolon kullanılmaz.
Matara: En az 1 lt’lik su kabı. Termos kullanılabilir. Ağırlık dikkate alınmmalıdır.
İlkyardım: Rehberlerimizde ilkyardım malzemeleri olmasına rağmen sizde küçük bir ilkyardım çantası bulundurabilirsiniz.
Deniz-Göl: Eğer katıldığınız etkinlikte deniz, şelale, göl veya doğal termal havuz varsa yanınızda mayo/şort ve ince havlu bulundurmanızı öneririz.
Kişisel: Kişisel bakım malzemelerinizi unutmayın. Etkinliğe göre Diş fırçası, macunu, koruyucu kremler, parfüm, hijyen ürünleri gibi. Bunlar dışında şarj cihazlarınızı unutmayın.
Doğa Yürüyüşleri Bir Sportif Faaliyettir.
Sportif Faaliyetler için günlük kıyafetler uygun değildir.