GARİPÇE-KUMKÖY SPORTİF DOĞA YÜRÜYÜŞÜ
- Limit :30
- Kalan :0
- Gerekli Kredi :Paylaşım Usulu
Etkinlik No | 2362 | |
Etkinlik Türü | DOĞAYÜRÜYÜŞÜ | |
Etkinlik Tarihi | 19.04.2023 Çarşamba | |
Etkinlik Yeri | İSTANBUL / SARIYER / GARİPÇE | |
Etkinlik Süresi | GÜNÜBİRLİK | |
Etkinlik Sorumlusu | SUAAT ARSLAN |
Üyelik | Herkese Açık | ||
Lisans | Gerekli Değil | ||
Son Katılım Tarihi | 19.04.2023 Çarşamba | ||
Puan Sınırı | Sınırlama yok | ||
Zorluk Seviyesi | 4 | Orta |
Yapılacak etkinlikler için ANA SAYFA'ya tıklayın
Detaylar
Dostlar bu yürüyüşe toplu taşıma ile gelebilirsiniz.
Rotamıza öncelikle Garipçe Köyü 'nden başlayip,Garipçe Kalesi’nin gizemine tanıklık ettikten sonra, batıya doğru Kilyos yönünde Karadeniz kıyısı boyunca bir süre ilerleyeceğiz. Bölgenin önemli plajlarını da görme imkanımız olacak.
Rotamizi Kumkoy'de sonlandiracağiz.
Rotamız üzerinde bölgenin önemli unsurlarından olan:
* Garipçe Kalesi
* Rumeli Feneri,
* Rumeli Feneri Topçu Kalesi, * Marmaracık Milli Parkı, * Sebastian Sahili,
* Uzunya Plajı,
* Kaplumbağa Kayalıkları,
* Sarısaltuk Türbesi,
* Pompei Sütunu'nu göreceğiz.
ULAŞIM:
GARİPÇE KÖYÜ 'ne İstanbul'un her yerinden ulaşmak mümkün bunun icin,
HACİOSMAN METRO HATTININ kullanacağız.Haciosman son durakta inip otobüslere giden çıkıştan çıkıp 150 nolu otobüse biniyoruz.
GARİPÇE KÖYÜ içinde buluşuyoruz.
Dönerken 151 nolu otobüsü kullanarak HACİOSMAN Metro istasyonuna ulaşıyoruz.
GARİPÇE KÖYÜ VE GARİPÇE KALESİ
Garipçe Köyü: Boğazın Gizli Hazinesi
Doğa ile başbaşa kalmak, dinlenmek ve sessizliğin tadını çıkarmak istiyorsanız gidilecek en doğru yerlerden biri Garipçe Köyüdür. Köy halkının çoğunluğunu Trabzon ve çevresinde yer alan kişilerin oluşturduğu köyde halk köylerinin sessizliğine sahip çıkarak, koruyor.
Garipçe Köyü Nerede?
İstanbul Sarıyer’e 10 kilometre uzaklıkta bulunan köy Rumeli kavağı ile Rumeli Feneri arasında yer alıyor.
GARİPÇE KALESİ Sultan III. Mustafa tarafından 1757-1774 yıllarında yaptırılmıştır. Antik Çağ'da Lykion Limen (Likyalıların Limanı) adı verilen koyda kayalıklar üzerine inşa edilen kale, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından bir süre kullanılmıştır. Kalenin dökülen bölümleri betonarme malzemeyle yenilenmiştir.
RUMELİ TOPÇU KALESİ
18. yy’da genellikle Rum’ların konuşlandığı bölge olarak bilinen İstanbul’un kuzey tarafında Rum bir mimar tarafından kusursuz bir şekilde inşa edilmiştir. Teknik olarak Yığma taş tekniği kullanılmış olan kale, kırım harbinde Fransız ve İngiliz’ lere ait gemilerin boğaza girişini izleme amacı ile inşa edilmiş bir deniz feneridir.
Fener, Deniz seviyesinden 58 metre yüksekte boyu ise 30 metre uzunluğunda olacak biçimde inşa edilmiştir. Kullanıldığı dönemde ilk olarak gaz yağı ile ardından asetilen ile aydınlatılmıştır.
Rumeli Feneri’ne geldiğinizde büyüleyici tarihi dokusuyla ve ihtişamlı manzarasıyla keyifli saatler geçireceksiniz. Kale’nin son derece büyük olması ve topçu kalesi’nin altında yer alan sığınaklar ve üst bölümünün 4 bir yanı da eşsiz deniz manzarasıyla kaplı.
Sarı Saltuk, Anadolu'dan Balkanlara kadar uzanan fütuhat sırasında başarıları görülen, çeşitli rivayetlere konu olmuş bir Türk kahramanıdır.
Dönemin sosyal yapısı ve kendisini çevreleyen sosyal taban tarafından esas hikayesine çeşitli evliya ve kahramanların hikayeleri de karışmıştır. Yoğun ve karmaşık bir kültür etrafında şekillenen Sarı Saltuk karakteri başka veli ve gazilerin menkıbelerinin de karışmasıyla farklı hikayelerde de yer alır. Onun hakkında çeşitli kaynaklar bulunmakla beraber en önemli kaynak kendi ismini alan Saltukname'dir. Saltukname, Osmanlı Şehzadesi Cem Sultan tarafından Ebu'l Hayr-ı Rumî isimli kişiye yazdırılır. Ebu'l Hayr-ı Rumi, Cem Sultan'dan aldığı emirle hareket ederek Anadolu ve Balkanlara kadar uzanan Sarı Saltuk'un nüfuz ettiği coğrafyayı inceler. Halk ve arif kişilerle çeşitli mülakatlar yaparak Sarı Saltuk'u tahlil etmeye çalışır. Çalışma sonunda üç ciltlik bir eser meydana getirilir. Bu eserin başlangıç tarihi bilinmemekle beraber bitişi tarihi hususunda genel kabul 1480 senesidir.
Saltukname'ye göre nam-ı diğer Sarı Saltuk'ın asıl ismi Şerif Hızır'dır. Tüm Bektaşi şeyhlerine atıfla olduğu gibi Şerif Hızır'ın soyu da Hz. Ali'den hareketle Hz. Muhammed'e bağlanır. Şerif Hızır'ın dedesinin Hüseyin babasının ise Hasan adını taşıyor olması Bektaşiliğe temas edip daha sonra temele oturacak olan Hz. Ali kültüne nispetle yazılmış olabileceği kuvvetle muhtemeldir. Birer fetih kahramanı olarak gösterilen ataların ölümünden sonra Şerif Hızır üç yaşında babasız kalır. Onu Seravil adında bir lala yetiştirir.
Türk töresinin gereği olarak erken yaşta Şerif Hızır ata binip, ok atmayı öğrenir. Daha sonra bir vasıtayla Sultan Süleyman Sebüktekin'in huzuruna çıkarılan Şerif Hızır, bir avda gösterdiği marifet neticesinde sultanın teveccühüne mazhar olarak hazineden maaşa bağlanır. Sarı Saltuk ismini alışı ise bir geleneğe dayandığı kabul edilir. Saltukname'ye göre Şerif Hızır'a Saltuk ismini savaşta yendiği Alyon adındaki bir düşmanı verir. O da Alyon'a İlyas ismini verecektir.
Kahraman ve evliya kişiliğiyle bilinen Sarı Saltuk, efsanelerdeki karakterlerde bulunan kahramanlık alametlerinin hepsine sahiptir. Atfedilen evliya özelliğinden hareketle üç boyutlu alemin dışında dördünce boyuta da çeşitli temasları olduğu kabul edilen Sarı Saltuk, Abdülkadir Geylani menkıbesinde de anlatıldığı gibi bir anda mekan değiştirebilmekte ve attığı silahı ile düşmanı istediği zaman vurabilmektedir.
Ateşin, suyun, kılıcın işlemediği gibi olağanüstü özelliklerin atfedildiği Sarı Saltuk'un düşmanı başta kafirler olmak üzere onlara yardımcı olanlardır. Efsanevi hikayelerde olduğu üzere Sarı Saltuk'a düşman olanlar arasında cadılar, devler ve kötü cinler de sayılır. Sarı Saltuk'un bu gibi mitolojik rivayetlerle anlatılmış olması onun gerçek kimliği ve yaşamı konusunda araştırıcıları epey zorlamaktadır. Yine Şükrü Akalan'ın günümüz Türkçesi'ne çevirdiği Saltukname'ye göre Sarı Saltuk 99 yaşında yaşamını yitirir. Onu kılıçla öldüremeyen düşmanları önce zehirlerler, sonra da hançerleyerek öldürürler.
Sarı Saltuk hakkında bir başka önemli kaynak ise Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'dir. Seyahatname'ye göre Sarı Saltuk'un asıl ismi Muhammed Buhari'dir. Ahmet Yesevi'nin halifesi olan Muhammed Buhari, bizzat Pir-i Türkistan tarafından Hacı Bektaş'tan Balkanlara gitme icazeti alması için gönderilir. Sonrasında Kırım, Rus diyarı ve Leh ülkesi arasında çeşitli gidiş gelişler yaşayan Sarı Saltuk, Danska limanına yerleşir. Burada Sveti Nikola ismindeki bir papazla karşılaşır. Sonrasında onu öldürerek papaz kılığına girer. Ve bu vasıtayla bir sürü gayrimüslimin Müslüman olmasına neden olur.
Kahvaltı & Alışveriş:
Kahvaltı için ayrı bir zaman ayırmayacağız.Kahvaltiyi önceden yapmanızı öneririz.
Öğlen & Akşam Yemeği:
Öğlen yemeği için yanımızda getirdiklerimizi yiyeceğiz. Hafif sandviç kuruyemiş vb. yiyecekler öneririm.
Akşam yemeği için birlikte karar aliriz.
Hazırlık:
Yedek ayakkabı ve kıyafet bulundurmanızı öneririm.
Yürüş Botu, Düdük, Baton, Tozluk ve Yağmurluk/Panço ihtiyacı olacaktır.
Bu faaliyet bir doğa sporudur. Kıyafet kurallarına uyulmak oldukça önemlidir.
Etkinlikte önceki gün açılacak whatsapp grubu üzerinden hava şartları için detaylı bilgi verilecektir.
Parkur Bilgisi & Rota:
Rota: Garipçe-Kumkoy
Yürüyüş mesafesi: 17 km
Faaliyet süresi: 6-7 saat
Zorluk Derecesi: 4
Bu bilgiler ortalama olarak verilmiştir etkinlik sırasında şartlara göre değişiklik gösterebilir. Etkinlik rehberi şartlara göre rotada değişiklik yapma yetkisine sahiptir.
- Etkinlik öncesinde bir whatsapp grubu kurulacak, bilgi paylaşımı whatsapp üzerinden yapılacaktır. Etkinlikten 2 gün önce grup kurulacak. Eğer gruba eklenmediyseniz etkinlikten 2 gün önce etkinlik sorumlusu ile iletişime geçiniz.
Etkinlik Sorumlusu:
Suaat ARSLAN
05055727329
Etkinliklerimizde Tek Kullanımlık Plastik Bulundurmuyoruz, Kullanmıyoruz. Lütfen Suyunuzu mataralarda getiriniz.
Etkinlik Zorluk Seviyesi : 4 - Orta
- Kondisyon :Kondisyon gerekirir.
- Arazi :İrtifa değişimi fazladır.
- Parkur :Çoğunlukla arazide orman içinde yürünür. Çalı ve sık bitkilerle karşılaşılabilir
- Mesafe :10-20 Km arasında değişir.
- Kimler Katılabilir : Daha önce yürüyüş tecrübesi olan ve yürüyüş malzemeleri eksiksiz olanlar katılabilir.
* Bu döküman Türkiye Dağcılık Federasyonu standartları baz alınarak hazırlanmıştır.
Ferdi Kaza Sigortası Yaptırılması Katılımcının İnsiyatifindedir.
Sportif etkinliklerimiz T.C.İstanbul Valiliği İl Spor Müdürlüğü ve
Spor federasyonlarımız tarafından onaylanan yıllık faaliyet planımız çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.
İstanbul Doğa TÜRSAB üyesidir.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı A Sınıfı Seyahat Acentası
Belge No : 17364
Duraklar
Durak Bilgisi Paylaşılmamış.
Gerekli Malzemeler
Doğa Yürüyüşü İçin Önerdiğimiz Malzemeler :
Küçük sırt çantası: Yürüyüş sırasında yedek giysi, yağmurluk, krem, fotoğraf makinesi , atıştırmalıklar gibi sık kullanacağınız malzemelerinizi koyacağınız 20-30lt kapasiteli, bir sırt çantası.
Çantada Bulunması Gerekenler: Temel İlkyardım Malzemeleri, düdük, kafa feneri, mevsime göre yedek kıyafet, yeteri kadar aperatif yiyecek.
Ayakkabı: Etkinlik bir doğa yürüşü içeriyor ise mutlaka bileği saran yürüyüş botu kullanmalısınız. Etkinlik bir tültürel gezi ise rahat bir ayakkabı seçebilirsiniz.
Tozluk: Doğa yürüyüşü etkinliklerinde turlarda tozluk bulundurabilirsiniz. Bileğinizden dizinize kadar kapatır ve botunuza taş, toprak, çamur, kar girmesini engeller. Ayrıca olası çamurlu bir parkurda kıyafetiniz temiz kalır.
Yağmurluk: Yağmur ihtimali olan zamanlarda su geçirmez mont/ceket veya panço kullanabilirsiniz. Panço sırt çantanız dahil sizi baştan diz altına kadar yağmurdan korur.
Baton: Doğa yürüyüşü etkinliklerinde tercih edebilirsiniz. Özellikle yokuşlarda çok faydalıdır. Ayak ve dizlere binen yükü çift baton kullanımda neredeyse %25'e kadar azaltır.
Baş: Mevsime göre, bere, buff, şapka kullanılabilir.
Üst: Hava Şartlarına göre en üst katman için mont yada yağmurluk veya polar tercih edilebilir. Alt katman için termal çabuk kuruyan tshortlar kullanılmalıdır. Kesinlikle pamuklu kıyafet kullanılmamalıdır.
Alt: Sentetik kumaşlı rahat pantolonları tercih edilmelidir. Bu tür kumaş ıslansa bile çok çabuk kurur ve ısıyı muhafaza eder. Pantolonların kargo tipi bol cepli olmasında fayda var. Mevsime göre kısa pantolonla da yürüyebilirsiniz. Doğa sporlarında kot pantolon kullanılmaz.
Matara: En az 1 lt’lik su kabı. Termos kullanılabilir. Ağırlık dikkate alınmmalıdır.
İlkyardım: Rehberlerimizde ilkyardım malzemeleri olmasına rağmen sizde küçük bir ilkyardım çantası bulundurabilirsiniz.
Deniz-Göl: Eğer katıldığınız etkinlikte deniz, şelale, göl veya doğal termal havuz varsa yanınızda mayo/şort ve ince havlu bulundurmanızı öneririz.
Kişisel: Kişisel bakım malzemelerinizi unutmayın. Etkinliğe göre Diş fırçası, macunu, koruyucu kremler, parfüm, hijyen ürünleri gibi. Bunlar dışında şarj cihazlarınızı unutmayın.
Doğa Yürüyüşleri Bir Sportif Faaliyettir.
Sportif Faaliyetler için günlük kıyafetler uygun değildir.